onsdag 20 februari 2013

Felparkering

Måste säga att lagen här är tuff mot felparkerare. Idag gjorde jag och vår chaufför ett snabbt stopp vid en fruktmarknad för att göra veckans fruktinköp. Vi parkerade vår bil alldeles bredvid marknaden, vid sidan om vägen. Efter två minuter fick vi se hur en man satt på marken på andra sidan bilen och höll på att sätta ett stort lås på framhjulet. Min chaufför skyndade sig dit för att hinna få reda på vad som hände. Visade sig att de som ägde fruktmarknaden inte hade betalat den avgift polismyndigheten krävt för att bilar skulle ha tillstånd att parkera utanför butiken. Detta kostade oss 200 rupies. Efter tjat så låstes sedan hjulen upp utan att vi behövde betala ytterligare muta. Vilken tur att vi upptäckte detta så snabbt annars hade det bara varit att ta sig till skolan på annat sätt än med bil.
Orsaken till varför butikerna efter gatan ska betala avgift verkar också helt skum. Gatan är på de flesta ställen uppgrävd ocvh tidigare parkeringsplatser för bilar är på de flesta ställen jordhögar i nuläget och kommer väl så att förbli ett bra tag framöver eftersom arbetet inte direkt fortskrider i någon högre hastighet. Enligt vår chaufför har en tillfällig regel upprättats att alla butiker ska betala en avgift för att vägkanten ska få användas som parkering. Avgiften är tydligen hög och många butiker har svårt att ha råd att betala. Polisen står sedan och vaktar på alla felparkerare så att de kan casha in lite extra pengar till staten (eller egen ficka tyvärr...). Konsekvenserna för de butiker som inte har råd att betala blir också mycket kännbara. Ingen parkering, färre kunder och mindre pengar att leva på. Troligtvis ingen högre inkomst från början. Så grymt och otroligt irriterande!!!

En annan mindre upprörande men ändå intressant händelse idag var att jag hade planerat att besöka en frisersalong. En väninna hade kollat att det idag skulle vara öppet och att vi skulle få komma dit och klippa oss. När vi sedan dök in på salongen vid kl 11 var stället helt tomt. Inte en enda av de annars fyra frisörerna som jobbar där fanns på plats. Ingen svarade heller i sina telefoner. Antingen blev alla nervösa att det skulle komma en svenska och klippa håret eller så var det bara så att ingen kände för att börja jobba så tidigt :) på dagen. Det sista är nog det troligaste svaret. Welcome to India! Det är aldrig någon ide´att i förväg planera något utan det är bara att ta stunden som den kommer. Nu sitter jag här med fortfarande torrt och slitet hår. Tror i alla fall att jag ska försöka mig på en hårtoning någon av de närmsta dagarna. Konstigt att håret blir så grått nu för tiden, måste vara klimatet (snacka om I-landsproblem).

Vågade tyvärr inte ta kort på poliserna och på låset med risk för att åka på mera böter och få passet ifråntaget. Bilden blev istället trevligare, en härlig fruktmarknad. Jag bara älskar att besöka dessa och bara frossa bland all härlig frukt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar