tisdag 7 januari 2014

Gott nytt år 2014!

Då är vi tillbaks i Chennai igen efter ett skönt men intensivt jullov i Sverige. Det är ju så mycket man vill hinna med under den tid man är hemma. Som alltid känner man sig lite besviken över att vi inte hann träffa alla vi hade önskat. Men jag hoppas att vi kan ta igen det till sommaren!

Jullovet var i alla fall härligt. Började Sverigesemestern med ett besök på Yasuragin (japanskt spa) med min mamma och syster. Det var en skön helg och jättemysigt att få tid att umgås med dom i en så rofylld miljö. Efter spahelgen åkte vi hem till min syster och där blev det gymnastikuppvisning och pepparkaksbak med systersönerna. Så härliga och glada killar!

Sedan blev det en vecka med lite julförberedelser varvat med lite besök av vänner och kompisar till barnen. Jakob och Astrid njöt av att kunna prata svenska med alla vänner och att på morgonen kunna sätta sig i soffan och mysa till svenska barnprogram en liten stund. Snön lyste tyvärr med sin frånvaro i år till barnens stora besvikelse men någon liten skirdskotur lyckades iaf David och Jakob få till.

Detta år var det mycket spända barn som väntade in julaftonen. Det var verkligen nedräkning och det märks att Jakob som nu är 6 år börjar få koll på traditionerna. Allt ska göras på samma sätt som förra året och gärna lite extra för varje år.....kanske har han ärvt detta med kärleken för julen av sin mor???
Lyckligtvis för barnen firades julaftonen i två omgångar. Först hos Farmor och Farfar den 23:e och sedan hemma hos oss på julaftonen. Det blev lyckat och det var kul att barnen fick möjlighet att fira med alla sina kusiner.

Nu är vi tillbaks här i Chennai. Det var skönt "vinterväder" här i Chennai som mötte oss när vi kom tillbaka. Temperaturerna ligger mellan 25-30 grader på dagarna och det är betydligt friskare luft den här tiden på året. Den fuktiga och tryckande värmen som vi lämnade i december får vi nu vila från i ca 3 månader innan sommaren kommer hit till Chennai med temperaturer på 35-42 grader (dygnet runt...)

Skolan har börjat igen och det är så klart kul att träffa kompisarna igen. På eftermiddagarna har vi fullt hus här hemma den här veckan. Vi har äran att få besök av två flickor varje eftermiddag ett par timmar då deras mamma är kvar i Frankrike. Barnens kompisar från gatan har vi också bjudit över så att Jakob får lite pojkkompisar att leka med samtidigt då han annars tröttnar på mamma-pappa-barn lek efter en liten stund.

En ny svensk familj har flyttat hit till Chennai vid nyår. Till vår glädje kommer de att bo nära oss. Jättetrevligt och roligt att det kommer några svenskar hit som även har barn som kommer att gå på samma skola som våra. Även om barnen är äldre, så de kommer ju inte alls att gå i samma klasser, så är det ju ändå roligt att ibland kunna se varandra på skolan och bara kunna hälsa på sitt modersmål.

Till helgen är det bröllopsdags igen....denna gång är det ett muslimskt bröllop med ca 3000 gäster! Inbjudan fick vi i söndags så som vanligt är det inte så lång framförhållning. Som traditionen bjuder här i Indien firas bröllopet i tre dagar och vi är inbjudna att delta både på förfest, vigsel och mottagning dagen efter bröllopet. Spännande ska det bli men som vanligt lite ångestladdat inför detta med klädseln. Det ska ju nu vara finkläder tre dagar i rad och i dagsläget har jag bara en sari som duger för bröllop. Till råga på allt är bröllopet förlagt till några av de vackraste bröllopsplasterna i Chennai så det ställer troligtvis lite krav på kläder och smycken....blir kanske en shoppingtur igen...jag ska aldrig mer klaga på att jag inte har något att ha på mig när jag ska på fest i Sverige....Bilder hur resultatet blev får ni väl se nästa vecka...

 Det gäller att ta vara på den lilla snö som finns.....

Klä julgranen är skoj...

men tröttsamt....måste ta en paus...

Dagen före julaftonen....förväntansfulla barn som vet att vi idag ska tjuvstarta lite....

 
 Julaftonsmorgonen besökte vi Lillkyrkan. Astrid är med och sjunger barnsånger.

Sedan blev det julfirande med släkten hemma hos oss. Det var många frivilliga tomtenissar när 
Tomten ville ha hjälp att dela ut paketen...





Julmat och julmust....MUMS! Inte blir det sämre av ett eget kusinbord..."stör oss inte, vi pratar" fick jag höra när jag var ut och hälsade på. Hmm...det var som att höra sin egen röst i repris...:-)

Det är en speciell känsla att ha hela familjen samlad runt sitt bord! Det var så härligt att alla kunde komma!!!

 Man blir också trött av att fira jul. Astrid och kusinen Isak vilar ut i Farfars knä.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar