tisdag 15 oktober 2013

DakshinaChitra och maskinernas högtid

Den här helgen har vi besökt DakshinaChitra som är ett museum där du kan besöka olika hus från olika delar av Indien. Här finns det också möjlighet att beskåda olika typer av hantverk och även prova på för den som vill. Är man köpsugen kan man köpa diverse hantverksalster för en billig peng (i svenska mått mätt). Köplusten infann sig hos mig i helgen och jag handlade från många av de olika hantverkarna. Kul! Barnen var fullt sysselsatta med att prova på lite målning och att göra figurer av olika snäckor. Jakob provade även på att dreja och lyckades göra en liten ljuslykta.

Jag måste säga att den hinduiska kulturen är mycket spännande, också så härlig på många sett. Nästan varje månad är det festivaler och högtider och hinduerna visar sin tacksamhet mot allt och alla. Gästfriheten är också stor och vi bjöds in att tillbringa söndagen med våra indiska grannar. Denna helg firades en Puujahögtid. Jag fick vara med och dekorera trappan med blommor för att det skulle vara fint om Gud i någon uppenbarelse skulle komma till huset och hälsa på. Vi målade symboler på marken utanför dörren för att skydda huset från demoner och hälsa goda andar och Gud välkommen in. I färgen var det iblandat rismjöl för att myrorna ska få mat denna dag. Alla levande ting skall tas väl omhand. Ett fat med mat ställdes sedan ut till kråkorna. Deras övertygelse är att de avlidna släktingar ibland besöker familjen i skepnad av kråkor. På det sättet kan de dela med sig av maten till avlidna släktingar. Många fina tankar kring denna högtidsfestival.

Inte bara levande ting skall tas om hand. Även alla maskiner och fordon ska denna högtid visas respekt. Hushållsmaskiner och fordon skall denna dagen få vila så därför stänger alla fabriker under en dag. Bilar, cyklar, mopeder m.m. tvättas och utsmyckas med blommor. Framför alla fordon placeras frukter och lite annan mat för att visa fordonet respekt. Fordonet välsignas och många tar sina bilar till tempel. Detta för att visa bilen och cyklarna att vi uppskattar deras beskydd och arbete. I år gjorde våran chaufför och hemhjälp denna ritual i vårat hus så vi fick se och uppleva detta på nära håll. Det var jättespännande och det är inte utan att man rycks med i tron för en stund. Avslutningsvis fick vi också del av välsignelsen som passagerare och användare av fordonen. Barnen fick ta en provtur på cyklarna för att ceremonin skulle vara komplett och vår chaufför körde med däcken över några limefrukter med bildäcken och tog bilen på en kort körtur. Vår uppfart till huset utsmyckades med målningar för att ge oss beskydd och jag och David fick en Bindi (röd prick) i pannan efter avslutad ceremoni. En mycket trevlig stund hade vi tillsammans.

Sedan blev det hämtpizza hos våra grannar (gashällen skulle ju idag vila) och barnen hade några timmars lek och stoj innan de landade i soffan med popcorn och film. Mycket trevligt!


Så här fina var vi!


Bilens festmåltid!



Barnens cyklar välsignas.



Pizzaparty!!!


Barnen i full gång med målning på DakshinaChitra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar