tisdag 10 december 2013

Besök på Faith Home

Starka känslor väcktes i mig igår kväll vid barnhemsbesöket. När vi kom dit såg vi först hur barnen höll på att flitigt städa ute på gården. De större barnen hjälper till att ta hand om de mindre. Alla barnen är mycket artiga och hälsar på korrekt engelska. Några av de äldre barnen som kan prata lite mer engelska vill gärna prova sina språkkunskaper och är nyfikna på vilka vi är och vill gärna leka med barnen. Kameran var också mycket spännande och några av barnen tog tillfället i akt och provade att fotografera. Jakob och Astrid tyckte så klart det var jättespännande och gick glatt med föreståndarinnan och hälsade på barnen. De hade knappt tid att komma in och fika....! Så underbart det är med ett språk som engelskan och att det är så utbrett här i Indien. Det gör att man kan fråga varandra saker och få svar på de nyfikna frågor man har. Det river murar av rädslor för varandra när förståelsen ökar och vi ser att trots att vi ser olika ut vad gäller kläder, hudfärg, kroppsspråk m.m. så är våra tankar och funderingar kring världen och livet ändå ganska lika. Skillnaden i detta fall blir dock slående, mina barn är barn och dessa barn på barnhemmet är i många fall "små vuxna". Deras i många fall grymma start i livet har satt spår. Även livet på barnhemmet ställer stora krav på mognad. Hårt arbete och behovet av att hjälpa varandra är slående. Annars skulle arbetet och livet på barnhemmet inte fungera. På barnhemmet serveras frukost någon gång på förmiddagen. På kvällen får de senare ytterligare ett mål mat och då vill jag lova att det var hungriga barn som vi serverade. Vilken lyx vi har med vår obegränsade tillgång till mat. Bara att hämta i kylskåpet när vi är hungriga...

Vi bjöds liksom förra gången på föreställning i samlingssalen. De sjöng psalmer, barnsånger och sedan visade några barnen bollywooddans och ett par grabbar hade uppvisning med streetdance. Sedan var det dags för vår presentutdelning. Jättesvårt men också jätteroligt. Mjukisdjuren delades ut till de mindre barnen och jag kan lova att det var barn som höll hårt i sin nya kompis!!! Pennor, pennskrin, ritpapper, cricketspel, fotbollar och hopprep var andra saker vi hade med oss samt några ryggsäckar till de större barnen. Vi hade också med barnkläder men dessa överlät vi till de vuxna på barnhemmet att dela ut då det var omöjligt att på så kort tid avgöra vad som skulle passa till vilket barn. Samtidigt som det var roligt var det också jobbigt att inse att presenterna inte skulle räcka till alla. Vi försökte dock vara tydliga med att barnen måste dela med sig av presenterna till varandra. Som tur var hade vi också med oss godis och detta räckte till alla som tur är. Ingen gick helt lottlös från samlingssalen. Jakob tyckte att det var jobbigt att se de barn som inte fick leksaker och upprepade många gånger detta under kvällen men han sa sedan också att "visst gjorde vi också många glada ikväll mamma". Han var nog väldigt kluven i sina känslor och kanske blev det lite mycket att ta in för en sexåring som inte heller hunnit utveckla sin empati fullt ut. Han uttryckte ändå i bilen hem att det var bland det bästa han gjort i hela sitt liv och han ville absolut åka tillbaka igen. Astrid somnade på väg hem och sedan bar vi upp henne sovande till sängen så henne hann vi inte höra någon kommentar ifrån. Men hon var duktig att hjälpa till med presentutdelning och sedan att servera Idli till de hungriga barnen, Hon frågade alla på engelska hur många de ville ha och sedan serverade hon rätt antal på varje tallrik. Sedan var det en trött Astrid som vi fick kämpa med att hålla vaken tills vi satte oss i bilen. I morse var de trots den sena kvällen glada barn som satte sig i bilen till skolan.

Som alltid bjuds det generöst när man kommer på besök. ..här tillsammans med föreståndarinnan.

Några av pojkarna tyckte att Davids kamera var spännande så här testar de att ta kort...

Barnens samlingssal där de sjunger, har andakt och andra samlingar...

Vi bjöds på dansuppvisning, jätteduktiga att dansa!

Här fick vi sitta på hedersplatser i publiken...

Här pågår presentutdelning för fullt....

Kvällens matbespisningspersonal....

Barnen sitter på mattor på golvet och äter sin mat. Hungriga barn var det som fick ta om flera gånger och äta sig riktigt mätta innan läggdags!

Barnen tyckte det var kul att leka med varandra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar