måndag 9 december 2013

Adventsstämning i Chennai

I helgen har vi gjort vårt yttersta för att skapa adventsstämning i vårt hus och jag tycker att vi lyckats rätt bra. Barnen är jättenöjda och nu har vi röd julduk på matbordet, den lilla adventsgranen blinkar bredvid, stjärnor har vi också i fönstren.  Adventsljusstaken har brunnit och igår hade vi en jättetrevlig adventsfika här hemma tillsammans med vänner. Jättemysigt! Glögg hade vi fått i leverans från Sverige (äkta Blossa vinglögg!). Det var länge sedan glögg smakade och luktade så gott!

I fredags kväll var jag och Astrid på julfest hemma hos en av hennes kompisar. De firade St Nicolaus och i många länder är det då tradition att Tomten kommer på besök och delger barnen hur de har uppfört sig under året. Astrid fick höra att hon har varit duktig och lärt sig många nya saker. Nu kan hon bl a cykla tvåhjuling och skriva sitt namn. Hon fick också reda på att tomtenissarna i sin magiska spegel sett att hon ofta protesterar när mamma ber henne att städa sitt rum. Det har hon nu lovat att hon ska förbättra till nästa jul. Som belöning fick hon en present av Tomten. Det var ett pussel och lyckan var stor. Nu är hon helt övertygad om att Tomten finns på riktigt oavsett vad storebror säger!!!

Jakob och David spenderade kvällen med att först åka Auto och fika lite. Sedan var de på musikal på skolan. Middle school uppträdde med en musikal och en av Jakobs kompisar här på gatan var med och uppträdde. Sedan var de kvar på skolan och Jakob passade på att spela lite fotboll med några äldre elever.
När jag och Astrid var klara med julfestandet hämtade vi Jakob och David på skolan och den lite senare delen av kvällen spenderade vi på en Kinarestaurang här i närheten. En hellyckad kväll med andra ord. Trötta barn stupade sedan i säng och tvärslocknade efter att först kollat in julkalendern på SVT Play förstås.

Jag älskar när det är fullt med folk hemma! Det gör mig så glad!!!


och barnen är minst lika glada....undrar om armarna gör ont på vår nyinflyttade Chennaibo idag...?

Ikväll ska vi göra något mer allvarligt. I våras var jag tillsammans med en väninna och besökte barnhemmet Faith Home. Ikväll ska vi ska hela familjen besöka barnhemmet tillsammans för första gången. Innan vi åkte tillbaka hit till Chennai i höstas fick jag med mig fina barnkläder från en vän i Sverige (jag tror du vet vem du är om du läser). Vi har nu också gjort en rensning och dessa kläder ska vi nu överlämna till barnhemmet ikväll. Vi har från en annan vän fått en kartong med härliga mjukisdjur (du vet också vem du är). Vi har sedan kompletterat med lite leksaker, pennor, papper och lite godis. Jag är helt övertygad om att presenterna kommer att uppskattas mycket och att det är mycket välbehövliga saker som kommer att ge barnen stor glädje. Behoven är så ofantligt stora att det på något sätt kan kännas lite hopplöst ibland. Ensam kan inte rädda världen är något man påminns om dagligen här i Indien. Men det enda man kan göra är att bidra med det man kan själv och försöka föra vidare lite av sina tankar till nästa generation. Försökte förklara lite för barnen i morse att dessa barn vi kommer att träffa idag inte äger så många leksaker. Kanske kommer några barn för första gången få en leksak idag. Det är inte heller säkert att alla vet hur man leker då många kommer från en vardag där de ej haft några möjligheter till lek. Självklart är detta för svårt att förstå när man är fyra och sex år och det är väl kanske tur det. Men det ska bli härligt att få visa barnen vilken gemenskap och kärlek det finns på Faith Home och hur härlig känslan är att skänka glädje till andra.
Jag vill också ge ett förslag till er som kommer och hälsar på oss under vårt härliga jullov i Sverige, skippa julblomman och ge oss istället pengarna den skulle ha kostat istället. För en 100-lapp kan jag här i Indien på marknader köpa 10-20 T-shirts att skänka till barnen. En helt ny T-shirt kan vara guld värd för många barn!

Till sist några glada bilder från julfesten i fredags kväll...

Astrid får sitt "betyg" av Tomten...lite nervös men modig!


Vi mammor hade också en trevlig kväll!

Bye, bye Santa, see you on Christmas Eve!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar